Tájkép csata előtt. Miután elolvastam a cikket az átalakításról, erőt vettem természetes lustaságomon, és előszedtem a dobozból az iPhone-om sosem használt fülesét. Behoztam a műhelyből a szükséges szerszámokat, vettem egy mély levegőt, és belevágtam. Nekem egy AKG K324P fülhallgatóm van, aminek a hangjával maximálisan elégedett vagyok. Kicsit aggódtam, hogy mi lesz, ha elfenem a dolgot, de ugye kockázat nélkül nincs üzlet.
Első lépésben sniccerrel szétszedtem a gyári fülest. Sajnos a szilikon tömítést nem lehet úgy leszedni, hogy vissza is lehessen tenni, de ha még fel akarja valaki használni a gyári fülhallgatókat, egyrészt a szilikon gyűrű nélkül is visszapattintható és tart, másrészt ha egy kis sziloplaszot ujjal az összepattintott fülhallgatóra kenünk a gyűrű helyére, és hagyjuk megkötni, az eredetihez megszólalásig hasonló gyűrűt kapunk.
Itt látható az AKG füles megbontva. A szikével ajánlatos óvatosan bánni, hogy egyrészt az ujjunkat ne szeleteljük bele a fülesbe, másrészt ne sértsünk meg semmit a hallgatóban, mert esetleg a kukában végzi a nem olcsó eszköz, és ez képes lehet az egész napunk elrontására. Jegyezzük meg, hogy melyik a jobb, és melyik a bal oldali vezeték! A jobb oldalin van a mikrofon. A lecserélendő hallgatóburkolatokat ennek megfelelően tegyük majd fel a régi helyére.
A szétbontott AKG hallgató, még a gyári zsinóron, leforrasztás előtt. Jegyezzük meg a vezetékek színét is. A sima réz színű az árnyékolás, a másik a meleg ér. Ne forrasszuk felcserélve a vezetékeket, mert bár szólni fog a füles, de ha nem megfelelő a fázis irány a felcserélt vezetékek miatt, nem lesz szép a hangzás. Itt ugyanaz a játékszabály, mintha nagy hangszórókkal dolgoznánk.
Ezen a képen látható, miről is írtam fentebb. Itt a jobb oldali a meleg ér, a bal oldali értelemszerűen az árnyékolás. A gyári fülhallgató vezetéken is ilyen a színjelölés. A forrasztással vigyázzunk! Én Weller pákával kisméretű, és alacsony hőmérsékletű heggyel dolgozom. Szerencsére elektroműszerész szakmám is van, és bár egy ideje nem ebben a szakmában dolgozom, megmaradtak a szerszámaim. Megefelelő szerszámok nélkül senki ne kezdjen ilyen munkába, mert mind a gyári, mind a csere hallgatót tönkre fogja tenni. Pillanatforrasztó páka nem alkalmas az ilyen munkára. Fontos a jó minőségű gyantás forrasztó ón is. Kell egy jó szálkacsipesz, és bármennyire jó a szemünk, elkél egy nagyító, mert igen pici helyeken kell forrasztani. Én egy állványt is használok csipeszekkel, amibe befogom a hallgatót, így a két kezem szabad, és a forrasztásnál ez nem elhanyagolható szempont.
Az eredti fülhallgatók leszerelt állapotban.
Az AKG hangszóró kiforrasztott álapotban. Figyelmesen, ugyanakkor gyorsan forrasszunk, mert a túlmelegítés leégetheti a vékony rézfóliát a nyomtatott áramköri lapról.
Itt már az iPhone gyári vezetékére felforrasztott a vezetéket látjuk. Megismétlem: A forrasztás előtt ne feledjük a hangszórókhoz tartozó külső burkolatot ráhúzni a vezetékre, mert különben megint le kell forrasztani a hangszórót! Ez igen bosszantó tud lenni, mert gyufafejnél kisebb felületeken kell forrasztani. Figyeljünk arra is, hogy a két vezeték forrszemét nehogy rövidre zárjuk.
A kész hallgató összeszerelve.
Tájkép csata után.